Med anledning av den tidigare DDR-regimens agerande gentemot Sverige och Svenska kyrkan tog Lennart upp frågan om den nödvändiga kartläggningen inom Svenska kyrkan främst borde handla om hennes relationer till öststaterna eller mer specifikt om samarbetet med den östtyska säkerhetstjänsten Stasi. Ärkebiskopen svarade att han trodde att det vore klokt att behålla ärendet som en fråga om relationerna till öststaterna då det handlar om mer än DDR-Stasi.
Lennart tog även upp Svenska kyrkans ekumeniska närvaro gentemot den grekisk-ortodoxa
price http://anibdesign.com/index.php?chiense-viagra of day great.
kristenheten utifrån sitt besök i november på Svenska kyrkan i utlandet i Aten. Idag lägger Svenska kyrkan större tyngd på de teologiska frågorna i Rom och kyrkoherdetjänsten inom SKUT där än i Aten. Han påpekade att kyrkoherdetjänsten i Aten och det goda samarbetet med den anglikanska kyrkan i staden skapar förutsättningar för att förstärka den ekumeniska dialogen gentemot den Heliga Synoden i den grekisk-ortodoxa kyrkan. I sitt svar menade ärkebiskopen att det dock är en aning större problem att få till den ekumeniska dialogen i Aten jämfört med i Rom.
Lennart yrkade på, och fick igenom, att kyrkostyrelsen i framtiden ska tydliggöra nya och borttagna mål när det gäller Verksamhetsplan för Svenska kyrkans nationella nivå, så dessa förändringar görs tydliga för alla inom kyrkan.
Vi agerade även kring dokumentet om det svenska försvaret, kallat ”Svenska kyrkans sammanställning av intagna positioner om att främja fred genom begränsad handel med krigsmateriel”, författat av internationella avdelningens chef Erik Lysén. Då innehållet är för tendensiöst, ofullständigt och ensidigt samt lider av faktafel på ett antal punkter, valde Lennart och Kalle tillsammans med de moderata ledamöterna Mats Hagelin, Helena Nordvall och Anders Björkman att reservera sig mot kyrkostyrelsens beslut.
Vi i En levande kyrka påpekade dessutom i våra inlägg att de synpunkter som framfördes vid det tidigare sammanträdet i november för att förbättra innehållet och tonläget i texten inte hade beaktats. Inte minst kritiserade vi gemensamt att hela grundtonen i dokumentet är negativ och ifrågasättande gentemot alla de medlemmar i Svenska kyrkan som engagerar sig för sina medmänniskor i att trygga landets frihet och demokratiska statsskick genom att verka inom det svenska försvaret som anställda eller reservister.
I reservationen konstaterar vi fyra bland annat att Svenska kyrkans närvaro i den svenska försvarsmakten är ett tydligt tecken på den vikt kyrkan tillerkännder det nationella försvaret, baserad på den av FN stadgade rätten för en stat till individuellt eller kollektivt självförsvar i händelse av ett väpnat angrepp. Vidare lyfter vi fram att för att ett litet land som Sverige ska kunna upprätthålla ett trovärdigt försvar, dessutom baserat på alliansfrihet, krävs möjligheter inom lagens regelverk till export av försvarsmateriel.
Lennart Sacrédeus, Mora i Västerås stift, och Karl-Gunnar Svensson, Varberg i Göteborgs stift, ordinarie respektive ersättare i Kyrkostyrelsen för Kristdemokrater för en levande kyrka (KR).